Case

Greenpeace

70% van de rivieren, meren en waterreservoirs in China is vervuild. Greenpeace vond verbanden tussen bepaalde kledingmerken en de textielfabrieken in China die gevaarlijke chemische producten in de rivieren lozen.

De textielindustrie is een sector die heel vaak werkt met chemische producten. De stoffen die worden gebruikt, variƫren afhankelijk van het productiestadium van de kleding: van verven tot bedrukken of nabewerken. Het afvalwater uit die processen is vaak giftig en vormt een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid, maar ook voor het milieu, want het vergiftigt kostbare waterlopen.

Maar kleding zou niet giftig mogen zijn, daarom besloot Greenpeace onderzoek te doen naar het verband tussen industriebedrijven in China die gevaarlijke chemische stoffen in het water lozen en bekende merken zoals de sportgiganten Nike en Adidas, die een deel van hun kleding in China laten vervaardigen. Het onderzoek was vooral gericht op merken die de macht hebben om verandering te brengen in de sector door te kiezen voor een mode zonder schadelijke chemicaliƫn. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat er uiteraard een probleem was.

Hierop daagde Greenpeace overal ter wereld merken uit om uit te pakken met mode zonder chemische stoffen. Ze vroegen hen om de meest giftige stoffen uit hun productieketen te bannen.

Het eerste merk dat er iets aan deed, was Puma (in 2011) en intussen zijn er veel meer merken toegetreden tot de Detox-beweging, waaronder Burberry, Esprit, Valentino, Primark. De merken die betrokken zijn bij de Detox-beweging vertegenwoordigen tussen 15 en 20% van de wereldwijde textielmarkt.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.