Case

Isatió

Maria Isabel Nogueras Vila, een Catalaanse ontwerpster die in Brussel een nieuwe thuis vond, gaat sinds 2013 creatief aan de slag met textielstalen onder de naam Isatió. Stofproducten presenteren de prachtigste samples op stoffenbeurzen, maar dumpen daarna de meerderheid ervan in de vuilbak. Zonde van al dat mooie en kwalitatieve materiaal, vond de Isatió-oprichtster, die de stalen upcyclet tot vrouwenkleding – of moeten we zeggen: tot kunstwerken? In 2017 wist de Cataans-Brusselse op die manier maar liefst 1.600 kilo afval te recycleren. Zelfs de knopen en ritsen zijn gerecupereerd.

Staalkaarten zijn klein – soms slechts een halve meter groot – en Nogueras Vila is volledig afhankelijk van wat ze binnenkrijgt. Elk item is dan ook uniek: de samenstelling ervan vergt veel tijd en vindingrijkheid. Voor grotere stukken neemt de designer dan weer haar toevlucht tot uiteinden van rollen stof die ze overkoopt van de textielindustrie.

Het Isatió-productieproces speelt zich volledig af in Brussel, en Nogueras Vila doet bewust een beroep op sociale partners. Ze werkt onder meer samen met de beschutte werkplaats L’Ouvroir, de textielschool FAE en het sociale naaiatelier De Welvaartkapoen. De leveringen gebeuren per fiets, om de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te beperken.

De Isatió-ontwerpster hecht veel belang aan persoonlijk contact met haar klanten, die ze graag informeert over het ontstaansproces van het stuk van hun keuze, en die ze de perfecte pasvorm garandeert door eventueel nog lastminute retouches te doen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.