Planner

Close The Loop Planner

OP NAAR JOUW DUURZAAMHEIDSDOEL?
START DE PLANNER!

Wil je een duurzamere weg inslaan, maar krijg je je route niet uitgestippeld of loop je verloren tussen de talrijke opties? Wees gerust: de Planner geeft je pasklare antwoorden.

Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst die alle schakels uit Close The Loop doorloopt (van grondstoffen tot einde leven) krijg je een gepersonaliseerde samenvatting. Die somt niet alleen mogelijke korte- en langetermijnacties op, maar verbindt er meteen concrete tips en tools aan. Bovendien ontdek je welke ‘quick wins’ er voor het rapen liggen: inspanningen die je nu al levert, maar nog niet hebt opgenomen in een echt beleid. Duurzaamheidsdoelen opstellen of scherper stellen wordt plots heel wat eenvoudiger met dit handige actieplan, en ook voor verdere stappen kan je er een beroep op doen. Waar wacht je nog op?

START DE PLANNER

 

LAAT JE INSPIREREN

Samen nadenken over hoe je als onderneming duurzamer kan werken: dat concept sprak e5 mode, caroline biss en Café Costume wel aan. Dankzij MVO Vlaanderen kon Flanders DC samen met enkele externe experts deze bedrijven in 2017 begeleiden binnen het gloednieuwe traject rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vertrekkend van de eigenheid van elk bedrijf, de uitdagingen én de kansen, creëerden we voor alle drie een ‘tailor-made’ parcours. Lijkt dat jou ook wel wat? Neem dan contact met ons op, of neem een consultant onder de arm. De resultaten die we met e5 mode, caroline biss en Café Costume neerzetten, liegen er alvast niet om … Laat je inspireren door het verhaal van deze bedrijven.

E5 MODE

e5 mode is trots op zijn Belgische roots en wil op termijn een voorbeeldfunctie vervullen voor de kleding-, mode- en retailindustrie. Zo sloeg de keten vijftien jaar geleden de handen in elkaar met Oxfam om jaarlijks 800 ton textiel te verzamelen en zet ze volop in op ethische werkomstandigheden en het milieu (onder meer door consequent te kiezen voor ‘groene’ verpakkingen en papier met het FSC-keurmerk). Maar e5 mode beseft dat je altijd méér kan doen en continu moet blijven bijsturen. Daarom kwamen we samen tot een plan voor de toekomst, waarin onder meer duurzaamheidsverslaggeving en de circulaire economie een centrale plaats kregen. Klein beginnen, experimenteren en dan een steile leercurve introduceren: dát is waar e5 mode voor wil gaan.

CAROLINE BISS

Als rasecht familiebedrijf was het voor caroline biss altijd al vanzelfsprekend om ‘People’ in de spotlights te zetten. Stilaan kwam het merk echter tot het besef dat ook ‘Planet’ extra aandacht verdient. Samen zochten we naar manieren om duurzamer te werken, zonder in te boeten op creativiteit, flexibiliteit of commercialiteit. Concreet wou caroline biss haar politiek op basis van ‘gezond verstand’ vervangen door een échte policy rond duurzaamheid. De eerste stap was de keten in kaart brengen en zo de verbeterpunten over de hele lijn blootleggen. Maar daar bleef het niet bij: caroline biss wil meer communiceren over haar duurzaamheidsinitiatieven en een visie ontwikkelen op wat duurzaamheid voor het merk precies betekent. Daarom prijkt er binnenkort een duurzaamheidsverslag op de website, en worden er gesprekken opgezet om alle partners op dezelfde (duurzame) lijn te krijgen.

CAFE COSTUME

Duurzaamheid zit in het DNA van Café Costume, dat stukken maakt die lang meegaan en dat enkel op vraag produceert, zodat er van overschot geen sprake is. Toch wou het bedrijf zijn duurzaamheidsinspanningen opdrijven en zowel ‘quick wins’ scoren als langetermijnverbeteringen doorvoeren. Samen maakten we daarom een inventaris van de gebruikte materialen en introduceerden we waar mogelijk duurzamere alternatieven. En Café Costume heeft de smaak goed te pakken: het merk neemt momenteel het hele businessmodel onder de loep om het future proof te maken. Check!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.