Ambassadeur

CKS

Wie is… CKS?

CKS is een Belgisch merk dat kwaliteitsvolle, kleurrijke en uiterst draagbare kleren ontwerpt voor vrouwen en kinderen.

Toen het label in 2018 aan een Close The Loop-traject begon, maakte CKS nog deel uit van de Benelux-modegroep FNG (in het gezelschap van onder meer Brantano en Miss Etam).

Intussen vertoeft het onder de vleugels van Claes Retail Group (CRG), samen met JBC en Mayerline.

CKS

Grondstoffen

Grondstoffen

Systematisch meer biokatoen en ander duurzaam materiaal

CKS werkt momenteel al met biologisch katoen en gerecycleerd polyester, en wil het percentage van deze duurzame alternatieven voor gewoon katoen en virgin polyester systematisch opkrikken, collectie na collectie. Op termijn moet de Basics-collectie zelfs volledig uit biologisch katoen gemaakt zijn. Ook hoog op het materialenlijstje staat viscose, gemaakt met houtpulp van bamboe of eucalyptus. Het merk vraagt daarbij specifiek naar varianten geproduceerd zonder zinksulfaat of bleekmiddelen op chloorbasis, en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (met FSC- of PEFC-keurmerk). CKS gaat bovendien bij haar viscoseleveranciers na of ze hun gebruikte chemicaliën recycleren en hun water zuiveren. Verder vind je in de CKS-collecties nog items gemaakt met lyocell, en met mulesing-vrije (en steeds meer gerecycleerde) wol.

Ontwerp

Ontwerp

Focus op kwaliteit en lange levensduur

CKS focust van in het begin op kwaliteit en lange levensduur, door te kiezen voor materialen die mooi blijven en waar klanten dus jaren van kunnen genieten. Een CKS-stuk laat zich ook over de seizoenen heen makkelijk combineren.

Productie

Productie

Gedragscode en lijst met verboden chemicaliën voor leveranciers

CKS-kleding wordt voornamelijk gemaakt in Turkije, China, Italië, Portugal, en deels in Tunesië en India. Het merkt koopt haar stoffen steeds op de plaats van productie aan om overbodig transport te vermijden.

CKS hanteert een eigen gedragscode waaraan alle leveranciers zich moeten houden. Deze Code of Conduct bevat onder meer een verbod op dwangarbeid, kinderarbeid, buitensporig overwerk en discriminatie, en verplicht partners om een eerlijk salaris uit te keren aan, en een wettelijk arbeidscontract af te sluiten met, hun werknemers. CKS waakt over de naleving van die regels door een externe partij regelmatig audits te laten doen en de resultaten daarvan om te zetten in concrete actiepunten. CKS staat de leverancier ook bij in het verbeterproces. Bovendien hanteert het merk een eigen lijst van schadelijke stoffen die leveranciers moeten vermijden. Deze lijst is ontworpen door Modint, het netwerk en kenniscentrum voor de kleding-, interieur-, tapijt- en textielbranche, en ze is gebaseerd op de Restricted Substances list of RSL, de Europese lijst met verboden chemische stoffen.

Om te verduurzamen werkt CKS trouwens niet alleen samen met Modint. Het merk is ook sinds 2017 lid van de Fair Wear Foundation (FWF), dat controles uitvoert op de productielocaties om te zien of ze de FWF-gedragscode respecteren. Die code onderschrijft onder meer het recht op collectieve onderhandeling en een gezonde en veilige werkplek.

Verkoop

Verkoop

Steun aan goede doelen en duurzame verpakkingen

CKS steunt heel wat goede doelen, zoals Rode Neuzen Dag, waarvoor het sweaters creëerde in 2018 (per verkocht item ging vijf euro naar het initiatief) en een uitgebreidere collectie in 2019. Ook in 2018 lanceerde CKS een collectie op Techno for Humanity, in samenwerking met Amelie Lens. De actie leverde een mooi som op voor Animal Rights België en Nederland.

De shopping bags en de verzendzakken van CKS zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals 100% post-consumer waste plastic.

Gebruik

Gebruik

Duurzame onderhouds- en hersteltips

CKS-kleding is gemaakt om lang mee te gaan, maar het merk maakt er ook haar missie van om klanten te informeren over hoe ze het best met hun items omgaan. Dat doet het zowel via de website als via ‘Clevercare’-onderhoudsetiketten in de kledingstukken. Zo krijgt de consument duurzame wasinstructies, tips om gewassen kleding te laten drogen en te strijken, en hersteltips.

Einde leven

Einde leven

Inzamelacties en samenwerking met de Kringwinkel

CKS gooit oude stockitems nooit weg, maar herstelt of recycleert ze met behulp van partners tot nieuwe producten. Bovendien organiseert het merk regelmatig kledinginzamelacties, waarvan de schatten naar de kringloopwinkel gaan voor eventueel herstel en een tweede leven. Ook kleding met productiefouten wordt gesorteerd en hersteld door de Kringwinkel. Tot slot organiseert CKS staal- en stockverkopen van items uit voorgaande seizoenen.

Wat betekent duurzaamheid voor jullie?

Valerie Geluykens: “Duurzaamheid staat voor ons gelijk aan respectvol ondernemen. Elk klein stukje van onze keten speelt hierin zijn rol. Stap voor stap gaan we samen op weg naar beter. Want alleen zo kunnen we effectief een positieve impact hebben op zowel mensen als onze planeet.”

Valerie Geluykens (CSR Manager Claes Retail Group)

Voor welke uitdagingen staan jullie?

Geluykens: “Er zijn uitdagingen op verschillende vlakken. Duurzaamheid is nog geen vaststaand gegeven, dus binnen die veranderende context een lijn vinden is al een eerste punt. De uitdaging wordt bovendien nog groter als je ook het prijsaspect meeneemt. We willen verduurzamen, maar we willen wel concurrentieel blijven en onze consumenten kunnen meenemen op onze duurzame reis. Hierdoor moeten we keuzes maken.”

Welke les(sen) willen jullie delen?

Geluykens: “Werk stap voor stap en zoek de juiste partners. Alleen zo kom je echt vooruit. Verder is het belangrijk om intern niet alleen de juiste mindset, maar ook een cultuur van kennisdeling te hebben. Als iedereen dezelfde taal spreekt, gaat het allemaal net iets makkelijker.”

Deze informatie dateert van maart 2021. Benieuwd waar CKS nu staat? Neem gerust contact op met customercare@cks-fashion.com!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.