Case

El Naturalista

El Naturalista is een schoenenmerk dat inzet op slim en duurzaam materiaalgebruik. Het Spaanse label gebruikt bijvoorbeeld gerecycleerde binnenbanden van vrachtwagens, maar ook een speciaal waterdicht membraan, onTex®, dat water afstoot en toch luchtdoorlatend is. Dat bamboe eveneens een favoriet is, ligt voor de hand: dit milieuvriendelijke materiaal ademt en absorbeert prima, én heeft antibacteriële eigenschappen.

Ander El Naturalista-schoeisel is dan weer gemaakt van 100% Portugese premium merinowol, of van schapenhuid met wol. Het merk is dus niet ‘vegan’, maar heeft wel een collectie die dierlijke materialen volledig weert, net als een collectie die chroomvrij is (chroom wordt vaak gebruikt om leer te looien, hoewel het enorm schadelijk is voor mens en milieu).

Ook wat het materiaal van de zolen betreft, doet El Naturalista haar best om moeder natuur te sparen. Zo werkt het merk onder meer met schelpenafval van de visconservenindustrie en natuurlijk rubber.

El Naturalista-footwear komt tot stand in drie eigen productiesites in Spanje en Marokko (in streken met een echte schoenmakersgeschiedenis), waardoor het merk nauw op het proces kan toezien. Zo waakt het streng over de energiezuinigheid, en introduceerde het onder meer zonnepanelen, lichtsensoren, ledlampen, maar ook tafels van gerecycleerd hout en stoelen van gerecycleerd karton.

El Naturalista is tot slot niet vies van liefdadigheid. Zo zette het label jaren geleden het Atauch-project op poten, om samen met andere organisaties de onderwijskansen voor kinderen uit ontwikkelingslanden te vergroten. Momenteel heeft het schoenenmerk acties lopen om kinderen te ondersteunen in Haïti, Tanzania en Peru. Bovendien schakelt El Naturalista tal van non-profits in om marketingmateriaal te creëren en te verzenden, zoals ASPACE (Spanish Federation of Associations for the Assistance of People with Cerebral Palsy or Similar Disabilities) en Elkarkide (dat mensen met mentale en fysieke beperkingen aan werk helpt).

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.