Case

Komrads

Het Belgische sneakermerk Komrads zet sinds 2015 haar beste beentje (of misschien beter: voetje) voor om haar ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, voornamelijk door duurzaam materiaalgebruik. De belofte van oprichters en partners Greet Goegebuer en Mark Vandevelde? Een sneaker maken die 100% gerecycled is – en daarmee waren ze de eersten in België.

Om hun belofte waar te maken, vallen Goegebuer en Vandevelde terug op onder meer appelleer dat voor minstens 50% gemaakt is van schillen en ander afval van de appelsapindustrie. Het duo bekijkt samen met de universiteiten van Hasselt en Utrecht hoe ze dat percentage nog kunnen opkrikken zonder aan kwaliteit in te boeten. Naast de APLS-collectie van appelleer, maakt Komrads ICNS-sneakers. De zolen van dat laatste type schoen bestaan uit gerecycled rubber afkomstig van autobanden of de zolen van andere schoenen, gekleurd met biologische verf. Voor de binnenzool van de ICNS grijpt Komrads naar gerecycled polyurethaanschuim, dat het plantaardige actieve kool als hoofdbestanddeel heeft. Dierlijke materialen komen er niet in, wat Komrads een ‘PETA-approved’-label opleverde.

Komrads zet in op optimalisatie en innovatie; niet alleen wat de ontwikkeling van nieuwe materialen betreft, maar ook op het vlak van het productie- en verzendingsproces. Verzendingen gaan bijvoorbeeld buiten in FSC-gecertificeerde kartonnen dozen. De productie vindt dan weer plaats in Portugal, in goede werkomstandigheden en in ruil voor een fair loon. De Portugese Komrads-fabriek behaalde onlangs het AENOR-certificaat, dat wordt uitgereikt aan bedrijven die producten van hoge kwaliteit afleveren zonder het milieu uit het oog te verliezen. En dat laatste zit inderdaad helemaal goed bij de fabrikant, die 100% op groene energie draait. De Komrads-ontwerpers sourcen hun materialen in de buurt van de productiesites om het aantal transportkilometers te beperken.

Wat er nog zoal op de agenda staat? Het label wil klanten de kans geven om hun oude Komrads-sneakers terug binnen te brengen, zodat ze ontmanteld en gerecycled kunnen worden. Bovendien zit er een derde sneakercollectie in de pijplijn, gemaakt van plastic afval uit de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Looking forward!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.