Case

Alchemist

Caroline Mewe is het brein en de drijvende kracht achter Alchemist. Ze is een veelgevraagde spreker op congressen over de verduurzaming van de mode-industrie, en geeft met haar eigen merk het goede voorbeeld. Om te beginnen werkt ze zo veel mogelijk met duurzame en duurzaam geproduceerde materialen, zoals gerecycleerd linnen en denim, biologisch katoen, viscose en Tencel®. (Deze laatste stof haalt Alchemist trouwens bij een Oostenrijkse leverancier die 80% van zijn energiebehoefte zelf lokaal en duurzaam opwekt.) Met dat arsenaal aan materiaal maakt Alchemist twee kwaliteitsvolle collecties per jaar die zich goed laten combineren met eerdere collecties.

Alchemist produceert voor 80% in Portugal en beperkt zo haar ecologische voetafdruk. De fabrieken waarmee het merk samenwerkt, hebben bovendien allemaal één of meerdere certificaten op zak, zoals BSCI, FWF, SA8000, GOTS en Smeta. Alchemist bezoekt jaarlijks al haar producenten om een oogje in het zeil te houden. Maar het label is minstens even streng voor zichzelf. Het ondertekende namelijk het Internationaal Convenant Duurzame Kleding van de Sociaal Economische Raad, een orgaan dat Alchemist elk jaar aan een audit onderwerpt. Daarnaast heeft het merk een parttime-medewerkster in dienst om de focus op duurzaamheid te bewaken.

De duurzame aanpak van Alchemist reikt tot slot tot in de winkels. Het merk verstuurt haar kleding in biologisch afbreekbare verpakkingen en geeft draagtassen van biologisch katoen aan de winkels die Alchemist-items verkopen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.