tips & tricks

terug Authentieke en kwaliteitsvolle producten die de bevolking helpt

In 2000 richtte Luc Verelst de private stichting Solid International op om zijn eigen kennis en ervaringen uit het bedrijfsleven door te geven aan kansarme groepen. Sinds 2004 steunt en helpt zijn bedrijf de arme bevolking van één specifieke regio in Peru, Ayacucho. In 2006 ontstond Solid Peru, een organisatie die verschillende kleinere Peruviaanse projecten ondersteunt.

Het bedrijf Manta maakt deel uit van Solid Peru en creëert werkgelegenheid voor kansarme vrouwen in Ayacucho. Vele Peruviaanse vrouwen hebben heel wat brei-, haak- of borduurtalent. Onder begeleiding van Manta kunnen ze dat talent loslaten op handgemaakte producten. Dankzij Bombyx, de organisatie van Solid International die instaat voor de verkoop, komen deze producten op de internationale markt terecht. In 2011 werkten er slechts negen vrouwen bij Manta, die allemaal  voor één Belgische klant aan de slag waren. Het aantal klanten groeide echter enorm en in 2015 maakten 200 vrouwelijke werknemers deel uit van het bedrijf. Alle vrouwen zijn bij Manta zeker van een eerlijk loon en correcte werkomstandigheden.

Bombyx, de partnerorganisatie van Solid International, heeft als doel lokale, artisanale werkplaatsen, organisaties of bedrijven uit het zuiden in contact te brengen met handelaars in het noorden. Dit is een win-winsituatie: de handelaars geraken op die manier aan authentieke en kwaliteitsvolle producten, en door hun aankoop stimuleren ze dan weer de zuidelijke economie en helpen ze de bevolking. Naast Manta werkt Bombyx samen met de workshop Jaan Foundation in India. Daar worden haak-, brei- en weefproducten vervaardigd en bedrukkingen of borduursels aangebracht. Ze gebruiken er alleen duurzaam, kwaliteitsvol materiaal zoals organisch katoen, zijde, 100% merino wol, combinaties van pashmina en kasjmier. De Jaan Foundation is een samenwerking tussen Bombyx en het project van zuster Jeanne De Vos.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.