Case

Nike

Nike focust sinds enkele jaren op duurzaamheid. Een aantal van de projecten die hierbinnen kaderen:

  • De Nike Materials Sustainability Index (Nike MSI).Voor elk materiaal in deze database kan je de impact op het milieu bekijken. De verschillende materialen worden er gerangschikt volgens hun duurzaamheid met behulp van de Nike MSI Score. Sinds 2011 gebruikt Nike deze tool in hun productieproces, met als resultaat dat hun producten uit duurzamer materiaal bestaan.
  • In 2013 lanceerde Nike de MAKING app, gebaseerd op de MSI. Deze tool helpt ontwerpers en makers betere materiaalkeuzes te maken en goed geïnformeerde beslissingen te nemen. De app evalueert materialen uit de volgende vier gebieden: chemie, energie/broeikasgas, water/land en fysiek afval.
  • Een ander project is de FlyKnit schoenen. Het gebreide bovenwerk bestaat uit één stuk waardoor er geen naden meer voorkomen in de schoen. Tegelijkertijd is het bovenwerk hierdoor voldoende ademend. Het ‘breiwerk’ is gemaakt van twee verschillende draden waardoor op bepaalde plekken meer stevigheid kan worden aangebracht.
  • Nog een project is het gebruik van gerecycleerd polyester gemaakt van gerecycleerde plastic flessen om een deel van hun high-performance kleding en schoenen te maken. Plastic flessen worden gesmolten om de nieuwe stof te produceren. Het proces vermindert het energieverbruik met ongeveer 30% in vergelijking met de productie van normale polyester.
  • In 2013 opende Nike de eerste watervrije verffabriek waar ze gebruikmaken van hightech apparatuur dat het gebruik van water en bepaalde chemicaliën elimineert uit het verfproces. De nieuwe technologie, genaamd ColorDry, zet gerecycleerde CO2 in als een duurzaam alternatief voor het traditionele, waterintensieve proces. De technologie is een gevolg van de strategische investering van Nike in de Nederlandse start-up DyeCoo, een bedrijf dat een technologie uitvond om water die gewoonlijk wordt gebruikt voor het verven, te vervangen door recycleerbare CO2.
  • Uiteindelijk hebben ze ook Nike Grind, dit is een gerecycleerd materiaal gemaakt van sportschoenen verzameld via het Nike Reuse-A-Shoe-programma en de recyclage van Nike productieresten. Dit materiaal gebruiken ze in meerdere producten.
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.