Productie

Produceer schoon, lokaal en met respect

introductie

Wist je dat
Een groot deel van de afvalberg in de mode-industrie wordt veroorzaakt door off-cuts - soms tot wel 20% toe!

Productie – of het productieproces – gaat over de fase waarin ontwerpen transformeren tot een (verkoopbaar) fysiek product. Productie is misschien niet het meest sexy onderdeel van de hele keten, maar het is wel een belangrijk element om uit te groeien tot een succesvol merk én een onderdeel waar je zeker op kan inzetten om duurzamer te gaan werken.

 

DUS WAT KAN IK DOEN?

In een klassiek proces werk je na de ontwerpfase een kleine samplecollectie (prototypes) uit. De samples die goedgekeurd en interessant bevonden worden, gaan in productie. Dit wil zeggen dat je er commerciële hoeveelheden van maakt, variërend in maat, kleur en patroon. Het is belangrijk dat je bij prototypes nadenkt over een zerowaste-werkwijze. Dit kan bijvoorbeeld door de samplecollectie (deels) digitaal te maken of te werken met zerowaste-patroonontwerp. 

Bij de keuze van een producent kan je rekening houden met de werkomstandigheden. Gaat er aandacht naar energieverbruik en waterverspilling? Voldoet de producent aan bepaalde milieuwetgevingen? Hoe gaat hij om met het gebruik van chemicaliën? En werken de textielarbeiders er in veilige en eerlijke werkomstandigheden?

Voor een ontwerper is het van belang dat zijn of haar collectie van goede kwaliteit is. Als designer is het daarom een must om al bij het ontwerp na te denken over de stoffen die je wil gebruiken, maar ook de verbindingen, knopen, labels, pasvorm en kleurvastheid mag je niet uit het oog verliezen. De kern van een duurzaam product ligt bij een goede kwaliteit en een lange levensduur. Het belang van kwaliteitscontroles tijdens de productiefase is dus niet te onderschatten..

Lokaal produceren maakt kwaliteitscontrole en communicatie natuurlijk makkelijker. Het verkleint verder de risico’s die gepaard gaan met een globale supply chain. Vooral voor kleinere collecties kan het voordeel van lokale productie opwegen tegen de kosten van wereldwijd transport en moeilijke(re) communicatie.

Daarnaast heb je natuurlijk de mogelijkheid om eens verder te kijken dan de standaard productiemethoden. Zo kennen digitale technologieën voordelen op het vlak van lokale productie. Ook kan digitaal ontwerpen, printen of zelfs 3D-weven het mogelijk maken om kleinere oplages te produceren, of zelfs enkel een aanbod op vraag te voorzien.

strategieën voor Productie

Denk aan mens en milieu

De milieu-effecten van productie zijn algemeen bekend. Denk bijvoorbeeld aan het overmatig gebruik van water, energie en chemicaliën. Binnen een duurzaam model is het dan ook de bedoeling om dat te vermijden en om zoveel mogelijk te werken met herbruikbare energie. Soms is het zelfs mogelijk om energie te produceren tijdens het proces.

Stof tot nadenken:
Iedere jeans van biologisch katoen zorgt voor een halve liter minder chemicaliën in het milieu.

PRODUCTIE OP VERSCHILLENDE NIVEAUS
PRODUCTIE/TEELT VAN GRONDSTOFFEN

De grondstoffen van een kledingstuk kennen allemaal een verschillende impact. Afhankelijk van de teelt of productiemethode, heb je water, energie en chemische bestrijdingsmiddelen nodig om de gewassen te telen. Lees hier meer over de milieu-impact van grondstoffen.

PRODUCTIE EN VEREDELING VAN GARENS EN STOF

Tijdens het productieproces waarin grondstof tot stof wordt getransformeerd, wordt er aan veredeling gedaan. Veredeling geeft bepaalde eigenschappen mee aan garens. Er wordt heel wat gekookt, gebleekt en gewassen om garens te versterken of te laten glanzen, bijvoorbeeld. Veredeling kan je daarom beschouwen als een van de meest schadelijke stappen in het productieproces. Ook kleuren hoort bij de veredeling. Sommige verfstoffen zijn op zich erg giftig. Andere kleurstoffen hebben dan weer milieuvervuilende hulpstoffen zoals zware metalen nodig om zich aan het textiel te hechten.

Ook een opdruk printen, jeans wassen en kleding behandelen tegen bijvoorbeeld kreuken, schimmels of brandbaarheid, zijn processen die veel chemicaliën en water vragen.

Belangrijke noot hierbij is dat de wetgeving rond het gebruik van chemicaliën en andere milieuwetgeving in de Europese landen veel strenger is dan bijvoorbeeld in de ontwikkelingslanden. De gevolgen daarvan laten zich raden.

Veredelingsbedrijven in Europa zijn verplicht om het water dat ze lozen te reinigen (volgens de wet reiniging oppervlaktewater).
Verder bestaat er in Europa de REACH-verordening. Zo krijgt de industrie verplichtingen opgelegd om chemische stoffen te registreren en het veilige gebruik ervan te beoordelen. In sommige gevallen worden vergunningen gegeven en beperkingen in gebruik opgelegd.

 

PRODUCTIE VAN KLEDING

Ook de kledingateliers of de fabrikanten zelf kunnen aandacht schenken aan een milieuvriendelijk proces. Hierbij is het zaak om te letten op energieverbruik en logistiek. Lokale productie kan de ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook de omstandigheden in de fabriek of het atelier zelf zijn van belang. Vragen die je je kan stellen, zijn bijvoorbeeld: welke chemicaliën worden er gebruikt en hoe? Welke energiebesparende maatregelen zijn er van kracht? Is er airco? Hoe gebeurt het transport van de materialen naar  het atelier? Hoe gebeurt het transport van het atelier naar jouw bedrijf? Per truck, boot of vliegtuig? Zeker deze laatste vraag heb je vaak zelf onder controle. Een duidelijke en tijdige planning zorgt voor orders die je per truck, trein of boot kan laten leveren. Lastminutebeslissingen en -bestellingen zorgen er vaak voor dat je je kleding moet invliegen, wat de ecologische kost ervan verhoogt.

Respecteer de universele mensenrechten

Naast milieuduurzaamheid is het belangrijk om je fabrikanten te bevragen rond sociale duurzaamheid. De kledingindustrie heeft nog steeds een slecht imago wat betreft de schending van de mensenrechten: veilige en correcte arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen voor textielwerkers zijn in veel productielanden vaak niet gegarandeerd. Ga hierover in dialoog met je toeleveranciers. Lidmaatschap van bijvoorbeeld Fair Wear Foundation of amfori BSCI kunnen een ondersteunend kader bieden.

Due diligence

Onder deze term verstaan we de reflex om sociale en ecologische risico’s in je toevoerketen te identificeren en te voorkomen, nog voordat je de productie aanvangt. Je kan hiervoor je eigen interne procedure ontwikkelen, of je kan gebruik maken van bestaande tools en kaders.
In Nederland kan je lid worden van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en in Duitsland van de Textilbündnis. Beiden initiatieven ondersteunen je ondersteunen in de ambitie naar sociale en milieuvriendelijke productie. De internationale om ecologische en sociale criteria doorheen de toevoerketen te beoordelen.
De Schone Kleren Campagne creëerde een brochure rond duurzaam aankopen die je helpt om de eerste stappen te zetten. Daarnaast kan je het overzicht van kleding- en textielverificatiesystemen terugvinden op deze website. In deze PDF krijg je een overzicht van de bestaande verificatiesystemen om een duurzame keten op te bouwen:

 • code of conducts
 • duurzaamheidslabels
 • audits
 • managementsystemen
 • platformen

Je krijgt in een oogopslag te zien op welke schakels van Close The Loop deze systemen werken én hoe ingeburgerd ze zijn bij modebedrijven in België.

OM NIET TE VERGETEN

Het is enorm moeilijk om het perfecte mens- en milieuvriendelijke productieproces te beschrijven. Er zijn wel een aantal algemene zaken waar je rekening mee kan houden bij de keuze van een producent of fabrikant. Bespreek dit ook met je huidige leveranciers. Als ze merken dat hier vraag naar is in de markt, gaat de bal vaak sneller aan het rollen!

Let op:

 • herkomst van grondstoffen
 • zorgvuldig gebruik van energie (wordt er hernieuwbare energie gebruikt?)
 • minimaal gebruik van water (wordt er ingezet op waterzuivering en waterhergebruik?)
 • gebruik van milieuvriendelijke kleurstoffen of kleuringsprocessen (bv. water-based prints)
 • gebruik van andere milieuvriendelijke veredelingstechnieken

tips&tricks

 • DyeCoo - Textiel verven zonder water
  De missie van het Nederlandse DyeCoo is om verftechnieken aan te bieden aan de textielindustrie, waardoor ze bijdragen aan een duurzaam milieu op …
  Lees meer

 • Authentieke en kwaliteitsvolle producten die de bevolking helpt
  In 2000 richtte Luc Verelst de private stichting Solid International op om zijn eigen kennis en ervaringen uit het bedrijfsleven door te geven aan…
  Lees meer

 • Superette, GOTS-gecertificeerde zeefdrukkerij
  Het Nederlandse Superette bedrukt kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Als eerste GOTS-gecertificeerde zeefdrukkerij in de Benelux gebruikt h…
  Lees meer

 • Bluesign Technologies
  Het Zwitserse bedrijf Bluesign Technologies begeleidt textielfabrieken om hun impact op het milieu te verminderen en de veiligheid van het persone…
  Lees meer

 • REACH - Europese wetgeving chemische stoffen
  REACH is een verordening van de Europese Unie die is aangenomen om de gezondheid van de mens en het milieu beter te beschermen tegen de risico's d…
  Lees meer

 • Maker’s Row - "Made in America" - lokaal productieplatform
  Maker’s Row is een platform waar merken terecht kunnen om fabrikanten te vinden om lokaal te produceren. De doelstelling is het productieproces in…
  Lees meer

 • Centexbel - Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid
  Centexbel heeft als doel de concurrentiepositie van de Belgische textielbedrijven duurzaam te verstevigen. Daarom biedt Centexbel de textielindust…
  Lees meer

Ontdek andere tips & tricks

Probeer nieuwe technologieën

De ontwikkeling van nieuwe technologieën staat niet stil. Wie weet zitten er wel technologieën bij die de traditionele productiemethoden kunnen vervangen of aanvullen, en die zo je impact helpen reduceren.

Het kan immers zijn dat een bepaalde technologie veel minder energie, water of chemicaliën nodig heeft, of andere schadelijke stappen overbodig maakt (zoals bijvoorbeeld transport). Of misschien kan je met nieuwe technologieën wel lokaal produceren of in kleinere oplages werken. Soms kan je zelfs perfect ‘on demand’ werken, wat helemaal goed is om overschotten te vermijden.

Een greep uit de bestaande technieken:

 • Digitaal printen/ finishing 
  Terwijl conventionele printtechnieken grote hoeveelheden chemicaliën en kleurstoffen nodig hebben, is dat bij digitaal printen niet het geval. Ook heb je bij de traditionele industriële rotatietechniek al gauw enkele testmeters nodig om alles helemaal goed te krijgen voor je kan beginnen. Zo’n imperfecte pre-printings kunnen makkelijk oplopen tot twintig meter. Wat betekent het dan concreet om over te schakelen op digitaal printen? Enkele cijfers:
  • energieverbruik: - 60%
  • waterverbruik: - 80%
  • inktverbruik: - 90%
  • kleurverbruik: - 90%
    
 • Lasercutting
  De term zegt het zelf al: bij deze techniek wordt een laser (i.p.v. een mes) gebruikt om een oppervlak te snijden. Dit resulteert in een mooiere, nauwkeurigere insnijding en een beter afwerkingskwaliteit in het algemeen.
   
 • Digitale 3D-samples
  Ontwerpers, patroontekenaars en producenten kunnen gebruik maken van virtuele 3D-prototyping om het aantal fysieke samples te beperken. Dit heeft voordelen op het gebied van kostprijs en snelheid (je kan ‘on the spot’ keuzes maken en veranderingen aanbrengen) én het helpt tegen verspilling. Onder andere Hugo Boss en Tommy Hilfiger maken al gebruik van 3D-sampling.
   
 • Artificial intelligence (AI)
  Steeds meer bedrijven gebruiken AI om de ‘customer experience’ te verhogen. Ze analyseren de enorme hoeveelheden data van sociale media, e-commerce en smartphone feeds, om te kunnen anticiperen op aankoopbeslissingen. Eén van de voordelen hiervan is dat het overproductie kan tegengaan. Ook ‘smart mirror’ of de ‘virtual dressing ‘room’ zijn interessante nieuwe technologieën met het potentieel om de footprint van fashion te helpen verlagen.
   
 • Blockchain
  Een sleutelaspect in duurzaamheid is transparantie, en blockchain is een nieuwe technologie die voor meer transparantie in de keten kan zorgen - van de gebruikte stoffen tot het eindproduct. Het Belgische quiFACTum heeft als missie om via blockchain de transparantie in kledingketens te bevorderen.

Blijf je graag op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van technologie? Word dan lid van de Facebook-groep ‘FashionTech works’. Naast een netwerk met gelijkgestemde zielen, vind je er Belgische en internationale cases terug die actief zijn in dit domein.

Tot slot werd het Close The Loop-framework als basis gehanteerd in het boek ‘Technology-Driven Sustainability: Innovation in the Fashion Supply Chain’. Je kan via deze link een deel lezen uit het hoofdstuk ‘Opening New Opportunities to Close the Loop: How Technology Influences the Circular Economy’ door Nina Bürklin en Jasmien Wynants.

tips&tricks

 • Hasmik Matevosyan - een shift naar een ‘contributing’ mode-industrie
  De Nederlandse Hasmik Matevoysan deed jarenlang onderzoek en ontwikkelde een nieuw businessmodel met ruimte voor dialoog tussen modemerken en hun …
  Lees meer

 • DyeCoo - Textiel verven zonder water
  De missie van het Nederlandse DyeCoo is om verftechnieken aan te bieden aan de textielindustrie, waardoor ze bijdragen aan een duurzaam milieu op …
  Lees meer

 • Fabrican© - Spray-on textiel
  Fabrican© is een  spuitbare, niet-gewoven spray-on stof. Fabrican© kan gebruikt worden om nieuwe kleding mee te maken uit gerecycleerd textiel, zo…
  Lees meer

 • Design en/of production on demand
  Vergeet niet dat je ook kan ontwerpen of produceren ‘op aanvraag’. Door pas te produceren op het moment dat je een stuk verkocht hebt, zorg je…
  Lees meer

 • Julian Roberts - Subtraction cutting
  Designer Julian Roberts geeft lezingen en workshops over de techniek die hij ontwikkelde en subtraction cutting (substractiesnijden) noemt. ij…
  Lees meer

 • Holly McQuillan - zero waste pattern cutting
  Op de website van Holly McQuillan ind je heel wat informatie over ‘zero waste pattern cutting’. Ze deelt haar ervaringen als onderzoekster, docent…
  Lees meer

 • Redress Design Award - tips over zerowaste-design
  De Redress Design Award deelt online een heleboel tips over zerowaste-design: Een handige PDF met hands-on tips en een aantal voorbeelden. O…
  Lees meer

 • Technologieën voor makkelijke demontage
  Wear2™ is een ecostitch-technologie (naadtechnologie) ontwikkeld door een groep Britse retailers, producenten en textielrecyclagebedrijven waarmee…
  Lees meer

 • Cradle to Cradle Product Design - gratis online cursus
  Het Cradle to Cradle Products Innovation Institute biedt een online cursus aan die je uitlegt hoe je kan ontwerpen voor een circulaire economie. …
  Lees meer

 • TextielLab - Kenniscentrum Tilburg
  Het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg is een kenniscentrum dat het midden houdt tussen een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaard…
  Lees meer

Ontdek andere tips & tricks

Produceer lokaal, stem vraag en aanbod af

Wat is het meest duurzaam? Een fabriek in Azië waar de werknemers met de fiets naar het werk gaan en waar de machines door zonne-energie worden aangedreven? Of een Europese fabriek die airco nodig heeft om de temperatuur op peil te houden en waar geen hernieuwbare energiebron aan te pas komt?

Door een aantal vragen te stellen, wordt het al snel duidelijk dat niets zwart-wit is in het hele duurzaamheidsvraagstuk. Een producent in Europa is niet per definitie ‘beter’ dan eentje in Azië, bijvoorbeeld. ‘Lokale productie’ doelt dan ook enkel voor Europeanen op ‘hier, in Europa’. Het gaat erom zo veel mogelijk korte ketens in te richten. Voor een ontwerper uit India zal het dan ook om een fabrikant in/nabij India gaan.

Productie en consumptie dichter bij elkaar brengen heeft tal van voordelen:

 • op logistiek vlak (kortere afstanden)
 • op het vlak van communicatie (efficiëntie en minder misverstanden)
 • voor het sluiten van kringlopen (het inzetten van ingeleverde/gebruikte kleding zal bijvoorbeeld makkelijker zijn als die in hetzelfde land opnieuw in productie gebruikt kan worden)

Vergeet daarnaast niet dat lokale productie een rechtstreeks en voelbaar resultaat heeft: wie consumeert, betaalt voor de impact van zijn of haar consumptiegedrag.

 

DE VOORDELEN VAN LOKALE VERSUS OFFSHORE-PRODUCTIE 

Vandaag wordt kleding vaak ver weg (in India, China, ...) geproduceerd. Niet omdat dit per definitie betere producten oplevert, maar wel omdat de kost voor arbeid er veel lager ligt. Bovendien is de (milieu)wetgeving er vaak lakser of zelfs onbestaande.

De keerzijde van de medaille (die vaak aan de aandacht ontsnapt): het hele systeem steunt op een toevoer van fossiele brandstoffen voor de logistiek. Er zou flink wat olie bespaard kunnen worden door lokaal te produceren, aangezien dit de vervoersafstanden danig inkort.

Verder zou lokale productie ons beter bestand maken tegen een mogelijke onderbreking in de globale distributieketen (door oorlog, economische sancties, politieke strubbelingen, een pandemie, ecologisch of ander onheil.)
Naast milieu-overwegingen, speelt er een economische factor mee: lokale productie creëert namelijk jobs. Daarnaast zouden we de ogen minder makkelijk kunnen sluiten voor slechte sociale en ecologische omstandigheden binnen het productieproces.

PRIJSKAARTJE

Het logische nadeel is dat producten die hier gemaakt worden vaak een stuk duurder zijn. Het minimumloon voor arbeid hier ligt immers vijftig keer zo hoog dan in pakweg Bangladesh.

Op dit moment kan lokale (massa)productie op economisch vlak dus onmogelijk concurreren met het globale productiesysteem, dat altijd goedkoper kan leveren, ondanks de grote afstand.

Voor kleinere collecties kunnen de voordelen van lokale productie wél opwegen tegen de risico’s en kosten van wereldwijd transport en moeilijke communicatie.

EEN AANTAL INITIATIEVEN TER INSPIRATIE 
 • Een mooi voorbeeld van een ‘community supported’-productieproject is Fibershed. Initiatiefneemster Rebecca Burgess richtte deze textielcommunity in 2010 op, omdat ze zichzelf had voorgenomen om een jaar lang alleen maar kleding te dragen die binnen een straal van 240 kilometer geproduceerd werd.
 • Makers Row matcht dan weer lokale producenten met designers.

tips&tricks

 • Authentieke en kwaliteitsvolle producten die de bevolking helpt
  In 2000 richtte Luc Verelst de private stichting Solid International op om zijn eigen kennis en ervaringen uit het bedrijfsleven door te geven aan…
  Lees meer

 • Denk aan alternatieve productiekanalen
  Denk verder dan de klassieke productiekanalen en kijk bijvoorbeeld naar beschutte werkplaatsen en sociale tewerkstellingsateliers, zoals Atelier D…
  Lees meer

 • Creamoda & ‘Belgian Designer Partners’
  In samenwerking met Flanders Fashion Institute en MAD Brussels stelde Creamoda de publicatie Belgian Designer Partners samen. Hierin staan alle Be…
  Lees meer

 • Maker’s Row - "Made in America" - lokaal productieplatform
  Maker’s Row is een platform waar merken terecht kunnen om fabrikanten te vinden om lokaal te produceren. De doelstelling is het productieproces in…
  Lees meer

 • Lotte Martens - Belgisch textiellabel
  In 2007 startte Lotte Martens haar textiellabel in Leuven. Kleur, speelsheid en duurzaamheid vormen haar signatuur. Bij Lotte kan je afgewerkt…
  Lees meer

Ontdek andere tips & tricks

Vermijd afval en overschotten

Zerowaste-productie, waar zerowaste-design een onderdeel van is, is een holistische aanpak die gericht is op het vermijden van textielafval tijdens het productieproces.

Afval in de productiefase betekent immers twee dingen:

 • verspilling van grondstoffen, water, energie en een overbodig gebruik van chemicaliën
 • verlies aan efficiëntie: tot 20% verliesmarge is niet niks.

Om deze nadelen te omzeilen, kan je natuurlijk aan de slag gaan met de cut-offs (resten), maar uiteraard is het nog beter om overschotten te vermijden.

 

ZO VEEL ZERO’S
ZEROWASTE-PATROONSNIJDEN 

Op het moment dat een patroon gesneden wordt, verdwijnt vaak alles wat extra stof is in de vuilbak. Gemiddeld 10 tot 20% van de stof eindigt zo op de vloer. Dit scenario kan je vermijden door te werken met een zerowaste-ontwerp dat zich vertaalt in een zerowaste-patroon. Holly McQuillan biedt heel wat inspiratie op dit vlak. Daarnaast lees je op haar platform meer over zerowaste-design.

ZEROWASTE-PROTOTYPING 

Ontwerpers, patroontekenaars en producenten kunnen virtuele 3D-prototyping gebruiken om hun collectie te tonen, in plaats van te werken met de gebruikelijke fysieke samples. Dit heeft zijn voordelen op het vlak van snelheid (je kan ‘on the spot’ keuzes maken en veranderingen aanbrengen) en efficiëntie (100% in plaats van 20% go-to-market), én  het leidt tot minder verspilling.

ZEROWASTE-BREIEN EN -WEVEN 

Bij breien en weven komt minder afval vrij, omdat er geen patronen gesneden moeten worden. Het meest gekende voorbeelden van deze zerowastetechniek zijn ongetwijfeld de PRIMEKNIT-sneakers van Adidas en de FlyKnit van Nike. De schoenen bestaan niet uit stukjes stof die uitgesneden en aan elkaar gezet worden, maar worden geweven uit één stuk. Less waste? Check!

De techniek wordt ook al eens gebruikt om volledige kledingstukken te maken. Vaak gaat aan het brei- of weefproces een digitaal ontwerp vooraf. Het ontwerp wordt dan uitgetekend op een computer die aangesloten is op een weefgetouw of naaimachine.

(BIJNA) ZERO...

Een producent of fabrikant kan het proces zo inrichten dat hij afval op een efficiënte manier verzamelt. Hij creëert zo niet alleen een nette werkruimte, maar ook heel wat mogelijkheden restmateriaal te upcyclen.

Een kleine producent zou bijvoorbeeld al heel wat bereiken door enkele eenvoudige ingrepen:

 • gebruik afvalemmers om het afval in te verzamelen
 • verplaats restjes onmiddellijk van de naaimachines naar de emmers
 • hou het afval zo goed mogelijk gescheiden (mix niet!)

Nog niet genoeg? Lees hier meer over upcycling en het gebruik van left-overs.

tips&tricks

 • Eer de Zero Waste gedachte
  Denk gedurende je hele proces na over hoe je afval kan beperken tot het minimum. Zowel bij het ontwerp, het patroontekenen als tijdens de producti…
  Lees meer

 • Holly McQuillan - zero waste pattern cutting
  Op de website van Holly McQuillan ind je heel wat informatie over ‘zero waste pattern cutting’. Ze deelt haar ervaringen als onderzoekster, docent…
  Lees meer

Ontdek andere tips & tricks

Focus op levensduur

Kledingstukken worden vaak niet of maar een keer gedragen voordat ze op de afvalberg belanden. Dit wil zeggen dat alle grondstoffen, het water, de energie en de chemicaliën die gebruikt werden tijdens de productie heel kort nadien al verloren gaan. What a waste. Ondertussen weten we dat één van de basisprincipes van circulaire mode afval vermijden is. Daarom is inzetten op een lange levensduur de boodschap.

Stof tot nadenken:

Het productievolume van kleding is verdubbeld de afgelopen vijftien jaar. De gemiddelde levensduur van een kledingstuk bedraagt ongeveer drie jaar. Voor fast fashion is dit korter. Sommige kleding wordt weggegooid na één draagbeurt of zelfs compleet ongedragen. (Bron: Awearness Fashion)

Een consument dankt een kledingstuk af wanneer het niet meer voldoet. Dit kan betekenen dat het stuk kapot is of niet meer de juiste pasvorm heeft, maar ook dat de eigenaar er gewoon geen zin meer in heeft – hij of zij is het beu. De eerste reden hangt samen met de kwaliteit van het kledingstuk, de tweede heeft te maken met emotionele hechting.

 

VERBONDEN DOOR KWALITEIT

(Bron: Anuschka Rees)

Onder kwaliteit verstaan we verschillende dingen. Gaan de kleren lang mee? Toch het liefst langer dan één seizoen. Moeten we bang zijn dat de naden scheuren of de knopen eraf vallen bij de minste beweging? Een kledingstuk moet toch de vorm houden zoals die was bij aankoop – het mag niet krimpen of uitrekken. Het moet mooi blijven aanpassen en mag de bewegingsvrijheid niet beknotten.
Beter geen stof die pluist of waarvan de kleur vervaagt na een paar wasbeurten. Een kledingstuk moet aangenaam aanvoelen. Daarnaast mag een item er gewoon kwalitatief wel goed uitzien, toch?

In de Leidraad rond Kledingontwerp voor Lange Levensduur van Close The Loop, krijg je concrete aanbevelingen om de levensduur van nieuwe collecties te verlengen. Per kledingtype vind je zowel minimumwaarden, streefwaarden als technische richtlijnen om veel voorkomende defecten of slijtage te vermijden.

Op de website van Anuschka Rees staat ook een handige online gids: ‘How to assess the quality of garments: A Beginner’s Guide’. Die geeft aan hoe je de kwaliteit van een kledingstuk goed inschat. In deze tool vind je een aantal tips, maar ook de cheat sheet is erg handig!

Het is belangrijk om eerst te kijken naar de eigenschappen van de stof: wat zijn de sterktes en zwaktes – en is ze wel geschikt voor het doel dat de ontwerper voor ogen heeft? Verder kijk je het best naar de naden, de pasvorm en details zoals knopen, ritsen, zakken en labels.

 

VERBONDEN DOOR EMOTIE

Kleding zou zo ontworpen moeten zijn dat ze er goed uitziet en (zo lang mogelijk) comfortabel zit. En hoewel deze eigenlijke, meetbare kwaliteit van een kledingstuk van cruciaal belang is, is er vaak een veel minder tastbaar element in het spel wanneer consumenten beslissen om een kledingstuk al dan niet weg te gooien. Vaak laten we ons leiden door emotie en hoe gehecht we aan iets zijn. Als ontwerper kan je hierop inspelen. Denk aan de ervaring die je creëert voor de consument. In de strategieën ‘Ontwerp om overconsumptie tegen te gaan’ en ‘Ontwerp voor een lange levensduur’ komen aspecten zoals long-lasting essentials, made-to-measure en het toevoegen van beleving aan bod.

tips&tricks

 • Investeer in kwalitatieve kleding - tips i.v.m. het herkennen van goed gemaakte kleding
  Kies voor kwalitatieve kleding die lang meegaat. Enkele tips over het herkennen van kwaliteit vind je hieronder. (Bronnen: Trashfashion.nl, Caftan…
  Lees meer

 • Zorg voor kwaliteit in je productieproces en bouw een goede relatie op met je producent
  Vermijd slecht gemaakte batches. Wanneer de productie is opgestart, is het van belang om de kwaliteit te monitoren – vergelijk geproduceerde i…
  Lees meer

 • Geef als ontwerper onderhoudstips
  Zorg ervoor dat je klanten weten hoe ze jouw producten het best behandelen na de aankoop. Op deze manier verleng je mee de levensduur van je item.…
  Lees meer

 • Ga voor kwaliteit
  Werken met kwalitatieve materialen en ervoor zorgen dat je stuk lang mee kan gaan, is cruciaal voor duurzame kleding, accessoires, ... Zet kwalite…
  Lees meer

 • Creëer een band met je klanten
  Het lijkt misschien vreemd om te spreken over klantenbinding in het hele duurzaamheidsverhaal, maar ook dit kan een strategie zijn om te vermijden…
  Lees meer

 • Into Mind - tips over minimalisme en het beheer van je garderobe
  Denk goed na over de samenstelling van je garderobe. Er zijn verschillende tips & tricks om je te helpen bij het beheer van je kleerkast. De w…
  Lees meer

 • Geef als ontwerper tips over reparaties van de kleding die je verkoopt
  We kennen allemaal het fenomeen van de extra knoopjes die we in een plastic zakje in de binnenkant van ons nieuwe jasje vinden. Waarom niet wat ve…
  Lees meer

Ontdek andere tips & tricks

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.